Selecteer een pagina

Mijn kinderen willen niks weten van mijn nieuwe vriend!

Stel. Je bent een paar jaar geleden gescheiden.

Maanden lang ben je geleefd door je emoties. Die verschrikkelijke ups en downs! Nachten wakker liggen, weinig eetlust en energie, en je hebt jezelf gedwongen op de been te blijven. Want die kinderen hè! Life goes on. Je hebt naar ze geluisterd; naar hun leuke verhalen en ook naar hun lastige vragen over de scheiding. Je hebt ze getroost, je hebt leuke dingen met ze gedaan en je hebt – gewoon zoals altijd – spreekbeurten en proefwerken met ze zitten voorbereiden. Je hebt je bij vlagen onzeker gevoeld als moeder, en misschien ook schuldig over de situatie. Daarnaast waren er al die praktische zaken om over na te denken; verhuizen, co-ouderschap, mediation, advocaat, financiën, omgangsregeling…

En niemand vertelt je hoe je dit allemaal het best kunt doen.

De opbouwende fase

Een scheiding is een grote verlieservaring. Er volgt een periode van rouw, waarin jij en je kinderen veel veranderingen te verwerken hebben. Dat vraagt een heleboel aanpassingsvermogen en veerkracht! Stap voor stap passen jullie je aan aan de nieuwe situatie. En na verloop komt er steeds meer rust en balans in je gezin.

Met meer rust en regelmaat in huis is er ook meer ruimte voor ontspanning en plezier. Jullie vinden je draai weer, de boel is weer op de rit. Op een dag neem je een voorzichtig kijkje in de datingwereld. Met alle datingtoestanden van dien, maar dat terzijde. Wonder boven wonder, gezien die ‘toestanden’, ontmoet je een Leuke Man. En na enige maanden daten is hij officieel jouw Nieuwe Partner.

En dan hebben jouw kinderen echt de kák aan je nieuwe partner. Ze willen niks van hem weten. “Hij is een sukkel, hij ziet er niet uit, hij heeft twee stomme kinderen, hij woont te dichtbij, hij bemoeit zich te veel met ons, hij komt te vaak langs, hij praat te hard en hij stelt domme vragen”. Sja. Wat doe je dan?

Als je kinderen je nieuwe partner niet leuk vinden.

boos geïrriteerdDe komst van een nieuwe partner is een grote verandering voor iedereen in het gezin. De meeste kinderen hebben flink de tijd nodig om te wennen aan zijn of haar komst, en het nieuwe beeld van paps of mams met een andere man of vrouw. Kinderen kunnen erg verschillend reageren op de komst van een nieuwe partner. Het ene kind zal zich opgelucht voelen, omdat papa of mama nu niet meer alleen is. Het andere kind zal de nieuwe partner ervaren als een indringer of misschien zelfs de veroorzaker van de scheiding en zich vanaf het begin afwerend opstellen. Overigens hebben veel kinderen de (heimelijke) wens dat hun ouders weer bij elkaar komen. Met de komst van een nieuwe liefde klapt die droom in elkaar. Logischerwijs is voor het kind dan lastig om de nieuwe partner welkom te heten. Hieronder lees je een aantal praktische tips voor het introduceren van je nieuwe partner.  

Tips bij het introduceren van een nieuwe partner.

9

Kalmpjes aan

Haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd om je nieuwe partner bij je kinderen te introduceren. Het is immers een grote verandering! Vertel je kinderen eerst af en toe iets over je nieuwe vriend(in) en laat hem/haar dan bijvoorbeeld eens een keer koffie komen drinken. Stap voor stap dus.

9

Niet praten maar luisteren

Luister goed naar de zorgen van je kind. Luister niet alleen naar zijn woorden maar kijk ook goed naar de lichaamstaal. Alleen door écht goed te luisteren naar je kind (= zonder zelf in te vullen, te oordelen of jezelf uit te leggen of te verdedigen) ontdek je waar je kind zich zorgen om maakt. Misschien is hij bang dat je nieuwe partner de plaats in zal nemen van de andere ouder of vreest hij dat hij zelf zal worden vergeten. Je weet het niet. Neem daarom een open luisterhouding aan en stel open vragen. Respecteer de gevoelens van je kind door iets te zeggen als “dus je voelt je […], vertel eens meer…” en laat weten dat het oké is om je zus of zo te voelen over de nieuwe partner. En bedenk: je hoeft de zorgen. van je kind niet direct op te lossen. Vaak is het luisteren en het erkennen van de gevoelens van je kind al voldoende.

9

Werken aan positief co-ouderschap

Je wilt natuurlijk niet dat de co-ouderrelatie met je ex-partner drukt op je nieuwe liefdesrelatie. Uit onderzoek (en ervaring…) weten we inmiddels dat een nieuwe relatie beter verloopt als de co-ouderrelatie met de ex-partner respectvol, coöperatief en zakelijk is en duidelijke grenzen kent.
(bron: Kinderen op de eerste plaats, Joanne Pedro-Carroll)

9

Regels in huis

Gaan jullie samenwonen? Zorg voor heldere regels in huis. Dit is altijd belangrijk maar zeker als je gaat samenwonen met een partner met eigen kinderen. Kinderen hebben het feilloos door als het ene kind meer wordt voorgetrokken dan het andere. Het zorgt voor spanning en stress in huis en kinderen gaan strijden om hun plekje in het nieuwe systeem. “Het is niet eerlijk!” Zorg daarom dat je samen met je partner op één lijn ligt en een consequente aanpak hanteert.

9

Je staat voor een grote klus

Realiseer je dat het een grote opgave is om nieuwe gezinsbanden te vormen.  Neem zelf dus ook de benodigde tijd en aandacht hiervoor. Het blijkt zelfs dat het stressniveau in de eerste jaren van een nieuwe relatie even hoog is als wat stellen ervaren in het eerste stadium van scheiding! Take your time. Zoek eventueel ondersteuning bij een coach in je buurt.
(bron: Kinderen op de eerste plaats, Joanne Pedro-Carroll)