Selecteer een pagina

F*ck op met die “gezellige feestdagen”! Ik moet mijn kinderen voor het eerst missen deze kerst.

Hoe kijk jij uit naar de komende feestdagen? Wanneer je bent gescheiden kunnen deze dagen bijzonder pijnlijk zijn, waar je als een berg tegenop ziet. Zeker als de kinderen dit jaar met kerst (misschien wel voor het eerst) bij jouw ex-partner zijn. Veel gescheiden ouders vertellen me dat juist tijdens de feestdagen het gemis van het oude gezin groot is, dat herinneringen van toen weer volop naar boven komen, evenals de gedachten aan en emoties over hoe het had kunnen zijn, als… 

In het ouderschapsplan schrijven jij en je ex-partner wanneer de kinderen bij wie zijn. Dit mogen jullie als ouders zelf vrij bepalen. In mijn praktijk hoor ik dat veel ouders dit helemaal niet makkelijk vinden! Wat de één eerlijk vindt, vindt de ander misschien totaal onredelijk. En tot hoever in de toekomst leg je de verdeling van de feestdagen al vast?

 

De feestdagen op een rij

De meeste gescheiden ouders maken in elk geval afspraken over Pasen, Pinksteren, Kerst, en Oud en Nieuw, voor het komende jaar of een aantal jaren achtereen. Vaak plannen ouders met jonge kinderen het rooster wat langer door dan ouders met oudere kinderen, die over niet al te lange tijd toch zelf de hort op zullen gaan. De meeste feestdagen in Nederland bestaan uit twee (of meer) aaneengesloten feestdagen. Het is dan mogelijk om het feest te splitten zodat de kinderen een dag ervan bij beide ouders kunnen vieren, bijvoorbeeld eerste kerstdag bij moeder en tweede bij vader. Oud en Nieuw doen ouders dan vaak elk jaar om en om; de oliebollenavond bij de één, de nieuwjaarsdag bij de ander. Sommige ouders vinden het juist prettig om rondom de feestdagen niet extra te wisselen, maar dat de kinderen deze dagen doorbrengen volgens het normale schema. Het is dan maar net in wie zijn week de feestdagen vallen.

5 Tips om de kerst door te komen na je scheiding

=

Kerst is zoveel als jij er zelf van maakt.

En je hoeft niks: het is oké om de dagen wat stiller door te brengen, en niet mee te gaan in de jaarlijkse ‘kerstgekte’, als je daar behoefte aan hebt. Mocht je wel voor de festiviteiten willen gaan, misschien ter afleiding, wacht dan niet op anderen om er iets van te maken voor jou. Je zult dan voor jezelf moeten beslissen dat hoe ellendig je je ook voelt, dat je er iets van gaat maken.

=

Je haalt er meer uit als je er meer in stopt, en andersom. En dat mag.

Kerst op zich is een lege huls. Het is een woord. In Kerst zelf zit geen warmte, geen plezier, geen genieten. Dat zit in de mensen zelf. Als we er geen slingers, kerstboom en diners instoppen zijn het immers gewone, alledaagse dagen.

=

Nieuwe tradities maken

Ga niet dezelfde kerstdingetjes doen als die je met je ex altijd deed. Maak nieuwe tradities. Doe eens gek en geef je op voor een Santa Run, of start de traditie kerstontbijt met een wandeling en een fles glaasje Glühwein.
=

Breng happy people om je heen

Omring jezelf met positieve mensen en houd jezelf bezig. Neem ze mee in je plannen dat je er, ondanks je moeilijke situatie, wat van gaat maken. Maak ze deel van jouw missie!
=

Zelfspraak

Zelfspraak werkt. Verwen je hersenen volop met positieve gedachten en bekrachtigende woorden. Wat je denkt vormt namelijk wat je voelt. “Kerst wordt leuk want ik ga naar mijn beste vriend” of “Kerst wordt oké want ik heb mijn huis gezellig gemaakt voor mezelf”.

Voor jezelf zorgen als je de feestdagen lastig vindt

Als de feestdagen moeilijk voor je zijn, vraag dan om hulp. Hulp kent vele vormen! Wie of wat zou jóu helpen? Een vriend of vriendin die bij je langskomt? Een paar dagen ertussenuit in een vreemde stad? Tickets kopen voor een concert of een ander feest? Een lekker avondmaal en erna op de bank met een film? Iemand die je elke dag even belt om te checken hoe het met je gaat?

Wees extra mild voor jezelf in moeilijke tijden en maak een stevig vangnet voor jezelf.