Selecteer een pagina

Aanbod voor ouders en kinderen na scheiding

Anno 2019 zijn er een heleboel trainingen, programma’s en interventies op de markt voor kinderen en ouders in een scheidingssituatie. Bij de één gaat het om het opnieuw verbinden van ouders, bij de ander om het ondersteunen van de kinderen, en bij weer een ander draait het om een ondersteunend netwerk van ervaringsdeskundigen. Wat is er allemaal aan aanbod in Nederland?

Een handig startpunt is je te oriënteren bij het Kenniscentrum Kind en Scheiding. Daar draaien allerlei scheidingsprofessionals een gratis spreekuur, zoals een mediator, advocaat en scheidingscoach. Zij vertellen je graag meer over de ondersteuningsmogelijkheden die kunnen passen bij jouw situatie, met jouw vragen en zorgen.

Ik ben dol op lijstjes, dus bij deze een aantal bekende interventies bij scheiding op een rij! Vind je dat er een belangrijke interventie in dit lijstje ontbreekt? Laat het me alsjeblieft weten!

 Voor ouders

New Beginnings programma

Hoe kun jij je kinderen zelf het beste ondersteunen na de scheiding? Welke dingen kun jij doen om je kinderen buiten het conflict te houden, om goed naar hun gevoelens te luisteren, om jullie ouderkind-relatie nog hechter te maken, en om de rust en balans in jouw eigen ‘nieuwe’ gezin weer te vinden? New Beginnings helpt ouders in 10 sessies bij het neerzetten van een stevige, positieve basis in hun eigen gezin na de scheiding.

Voor wie?
Voor alle gescheiden ouders, vaders en moeder apart, in een groep of individueel. Niet beide ouders hoeven mee te doen; het gaat juist om het eigen gezin, los van de andere ouder.

www.newbeginningsprogramma.nl

Scheidingsatlas

Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding, online of 2 bijeenkomsten in een groep.

Voor wie?
Voor alle gescheiden ouders. Niet beide ouders hoeven mee te doen.

www.tno.nl/atlas

SCHIP-aanpak

De SCHIP-aanpak krijgt boven water wat al te lang ondergedompeld is geweest. Samen leren ouders te luisteren naar de kwetsuren die zij elkaar, onbedoeld maar toch, hebben aangedaan. Daarbij gaan ouders opnieuw met elkaar verbinden. Ouders leren hun eigen en elkaars behoeftes kennen en hierover te praten. Door het inzetten van de SCHIP-aanpak worden ouders geholpen om als partners zo goed mogelijk uit elkaar te gaan, zodat zij verder kunnen als partners in ouderschap.

Voor wie?
Voor gescheiden ouders samen.

www.schipaanpak.nl

Stiefplan Coach

Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Een Stiefplan Coach helpt je bij het opstellen van een ouderschapsplan speciaal voor stiefgezinnen.

Voor wie?
Voor gescheiden ouders met nieuwe partners.

www.stiefplan.nl

Gezinfluencer

Online training voor (startende) samengestelde gezinnen. Je leert alles over de specifieke uitdagingen van deze gezinnen en hoe je deze aanpakt.

Voor wie?
Voor ouders in een samengesteld gezin, alleen of met je partner samen.

www.gezinfluencer.nl

Succesvol Scheiden Nederland

Coachprogramma voor gescheiden ouders, zowel in persoon als online, dat je leert om de moeizame communicatie met de andere ouder snel te veranderen in het belang van jullie kind.

Voor wie?
Voor gescheiden ouders.

www.succesvolscheidennederland.nl

REinvent your life

Coachingsprogramma, zowel in persoon als online, gericht op mensen die bewust sterker uit het complexe scheidingsproces willen komen.

Voor wie?
Voor gescheiden ouders.

www.reinventyourlife.nl

 Voor kinderen

Dappere Dino’s

Het programma Dappere Dino’s is een ondersteunende groepsomgeving, waarin kinderen onder begeleiding van speciaal opgeleide trainers leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding van hun ouders.

Voor wie?
Voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn.

www.dapperedino.nl

Stoere Schildpadden

Stoere Schildpadden is een groepsprogramma vergelijkbaar met Dappere Dino’s en gebaseerd op dezelfde principes, maar dan voor kinderen van 4-6 jaar van gescheiden ouders. De Stoere Schildpadden oefenen met manieren om met de (echt)scheiding om te gaan.

Voor wie?
Voor kinderen van 4-6 jaar van wie de ouders gescheiden zijn.

www.stoereschildpadden.nl

Villa Pinedo

Dé digitale plek voor kinderen van gescheiden ouders, voor advies, informatie, hulp en antwoord op al hun vragen. Villa Pinedo kent ook een digitaal buddy platform, voor kinderen vanaf 10 jaar, waarbij kinderen via een app worden gekoppeld aan een buddy. De buddy is ook kind van gescheiden ouders.

Voor wie?
Voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

www.villapinedo.nl

KIES training

KIES is een methodiek die zowel groepsprogramma’s voor kinderen en jongeren als individuele begeleiding heeft, begeleiding voor ouders en informatie op de website voor kinderen, jongeren, ouders en professionals en organisaties

Voor wie?
Voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

www.kiesvoorhetkind.nl

Kindbehartiger

Gespreksvoering met kinderen na scheiding; de beleving en wensen van kinderen helder krijgen en hun visie vertalen naar ouders, verzorgers, andere betrokkenen en waar nodig richting het juridisch speelveld.

Voor wie?
Voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn.

www.kindbehartiger.nl

!JES training

!JES is een preventieve groepstraining voor kind & ouders en heeft als doel de ontwikkeling van kinderen na een scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen ondanks het meemaken van deze ingrijpende gebeurtenis. Het contact met beide ouders neemt een centrale plaats in. De training is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. De ouders hebben de belangrijkste rol in de begeleiding van hun kinderen in deze periode. Tijdens afzonderlijke groepssessies wordt hier met hen aandacht aan besteed.

Voor wie?
Voor kinderen van 8-12 jaar van wie de ouders gescheiden zijn.

www.jijenscheiden.nl