Selecteer een pagina

Hoe kan ik mijn kinderen het beste helpen? Hoe zorg ik voor een stevige basis in mijn eigen gezin?

Ontdek hoe je op een praktische & positieve manier opnieuw vorm kunt geven aan jouw eigen ouderschap na de scheiding.
Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek met Karlijn

Wist je dat je zelf heel veel kunt doen om je kind te ondersteunen na de scheiding? Het recept: veel geduld en liefdevolle aandacht, veel duidelijkheid en veiligheid, en veel ruimte voor de gevoelens en vragen van je kinderen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan fijn zijn als iemand vanaf de zijlijn met je meeluistert en je aanmoedigt.

De grootste bron van stress voor kinderen is getuige zijn van ruzie tussen hun ouders. Daarom is het belangrijk om te weten wat jij kunt doen om je kinderen hiervoor te beschermen.

Mijn wereld staat op zijn kop!

Veel ouders hebbend hun scheiding vragen als:

  • Hoe kunnen we de kinderen het beste over de scheiding vertellen?
  • Ze stellen moeilijke vragen over de scheiding. Wat zeg ik dan? Ik wil ze niet belasten met details maar ik wil wel dat ze de waarheid weten.
  • Hoe help ik mijn kinderen bij het wennen aan de nieuwe situatie?
  • Wat is voor kinderen belangrijk na een scheiding? Welke dingen helpen wel en wat juist niet?
  • Er is veel spanning in huis, hoe beleef ik weer meer plezier met mijn kinderen?
  • De scheiding was nodig, maar ik voel me erg schuldig naar mijn kinderen toe. Hoe gaat het nu met ze, wat gaat er in hun koppies om?

Veel gescheiden ouders worstelen met deze en andere vragen, en dat is niet verwonderlijk. Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis, kijk maar naar de lijst van meest stressvolle gebeurtenissen in het leven: de echtscheiding staat maar liefst op plek twee(!), direct na het overlijden van een partner. Het wordt wel eens vergeten dat ook een scheiding een enorme verlieservaring is. Kleiner wonen, er alleen voor komen te staan, financiële achteruitgang, breuken in de vriendengroep, en, de meest pijnlijke, je kinderen (veel) minder vaak zien. Daarbij ervaren veel ouders een gevoel van falen of mislukken na de scheiding; dit scenario had je immers niet bedacht toen jullie samen aan kinderen begonnen. Je wereld staat volledig op zijn kop. Begeleiding door een neutrale professional kan in deze periode fijn en behulpzaam zijn.

Je kunt met alle (opvoed)vragen rondom de scheiding bij mij terecht. Ik help je bij het opnieuw vormgeven van je eigen ouderschap. Hoe bouw je aan een stevig fundament in jouw ‘nieuwe’ gezin na de scheiding? Hoe kun je je kinderen het beste ondersteunen in deze periode? Wat zijn hierbij de do’s & dont’s? Soms komen de ex-partners samen mijn praktijk. Dan kijken we wat jullie samen kunnen doen om het makkelijker te maken voor de kinderen. Andere vaders en moeders komen alleen. De focus ligt dan op het eigen ‘nieuwe’ gezin.

Wat wij fijn vonden in ons coachingtraject bij Karlijn was haar transparante werkwijze en open houding in de gesprekken. Er was geen goed of fout. Karlijn liet ons alle kanten van onze ideeën belichten en gaf ons allebei aandacht en tijd om tot inzichten te komen. Eigenlijk keek ze als een soort sportcoach vanaf de zijlijn met ons mee: ze motiveerde ons en wist ons als een team bijeen te houden. Omwille van de kinderen.
Vader van 2 kinderen

iep coaching werkt met trajecten: een passende aanpak.

iep coaching werkt met trajecten. Dat wil zeggen dat jij van te voren precies weet hoe vaak jij/jullie in de praktijk langskomen. Het meest compacte traject voor ouders heeft bijvoorbeeld drie sessies. Soms komen er ook andere vragen op tafel dan de vraag waarmee je oorspronkelijk binnenkwam. Natuurlijk kunnen we dan extra sessies inplannen, want mensenwerk blijft altijd maatwerk! Werken met trajecten heeft nog een belangrijk voordeel: door de continuïteit leren we elkaar goed kennen en kunnen we dieper ingaan op de hulpvraag. Ik heb gemerkt dat “even snel langskomen” voor een losse sessie boordevol tips & trics op de korte termijn als heel behulpzaam wordt ervaren, maar dat dit op langere termijn een minder stevige basis legt.

iep coaching is aanbieder van New Beginnings

iep coaching is trotse aanbieder (en eigenaar!) van Het New Beginnings programma. Dit is een evidence-based ouderprogramma uit de VS speciaal voor gescheiden ouders. Het zet je focus op jouw eigen, ‘nieuwe’ gezin na de scheiding: hoe zet je weer een stevige basis neer? Hoe kun je jouw kinderen het best ondersteunen in deze situatie? Hoe vind je de balans en rust weer terug in je gezin? In 10 weken ontdek je het antwoord op deze en andere vragen na scheiding. belangrijk om te weten: New Beginnings focust op het ondersteunen van de kinderen; het is nadrukkelijk geen therapiegroep voor ouders zelf. Heb je wel behoefte aan ondersteuning in jouw eigen proces? Kies dan voor één van de andere trajecten. Ik adviseer je hierin graag, een belletje is altijd welkom.