Veel gestelde vragen

over de praktijk en de consulten

De praktijk

Vanaf en tot welke leeftijd kunnen kinderen bij jou terecht?

Ik begeleid groot en klein, vanaf 6 jaar. Vanzelfsprekend ziet een consult voor een kind van 7 er totaal anders uit dan voor een jongvolwassene van 19. Bij hulpvragen voor kinderen jonger dan 6 jaar werk ik niet direct met het kind, maar ga ik met de ouders aan de slag.

Hoe kan ik een afspraak maken?

Je kunt me op mijn werkdagen gerust mailen of bellen. 

karlijn@iepcoaching.nl | 06 1816 0066

Ook kun je online een afspraak inplannen op www.iepcoaching.nl/afspraak-maken.

Hoe zit het met afspraken afzeggen?

We zijn allemaal wel eens genoodzaakt een afspraak af te zeggen. Bel me dan even of stuur een mailtje. Heb je online een afspraak gepland? Dan kun je de afspraak ook annuleren via de link in de bevestigingsmail. Zeg wel ruim van te voren af, ten minste 24 uur. Bij annuleren op kortere termijn breng ik 45,00 euro in rekening. 

Kan ik voortijdig met een traject stoppen?

Soms gebeuren er dingen waardoor je het traject voortijdig wilt of moet beëindigen. Dit kan, je zit nergens aan vast. Ik breng dan voor elk reeds afgenomen consult €95,00 in rekening.

Is de praktijk rolstoeltoegankelijk?

Nee. Ik zit op de tweede verdieping en er is geen lift. Is dit een probleem? Ik denk graag met je mee hoe wij toch aan de slag kunnen, bijvoorbeeld met consulten aan huis.

Kan ik in de buurt parkeren?

Ja en nog gratis ook. Je kunt aan de Leidseweg zelf parkeren of op de parkeerplaatsen onder of rondom de Albert Heijn. Let op: dit gebied is zone blauwe kaart.

Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Ik vind het heel belangrijk dat mijn cliënten tevreden zijn over de geboden begeleiding. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil ik dit graag vernemen. De eerste stap is dat we er samen over praten. Komen we er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de geschillencommissie van de beroepsgroep waarbij ik ben aangesloten. Meer info

Worden de consulten vergoed?

Dat ligt aan bij welke zorgverzekeraar je bent aangesloten. Veel verzekeraars vergoeden (deels) mijn consulten vanuit het aanvullende pakket, onder ‘alternatieve zorg’. Controleer dit zelf goed voordat we van start gaan! Ik ben aangesloten bij de beroepsgroep VIV en mijn consulten hebben prestatiecode 24504.

Hoeveel kost een traject?

Het kortste traject voor kinderen, de “basis”, bestaat uit vijf consulten. Dit geeft een goede steun in de rug, een stevige basis. Soms komen er tijdens het traject andere dingen op tafel die extra aandacht behoeven. Samen kijken we of een of meer extra consulten dan wenselijk zijn. Het uitstippelen van een traject doen we altijd samen en in goed overleg! Meer informatie over tarieven en trajecten

Kan ik in termijnen betalen?

Ja hoor, geen enkel probleem. Vraag me gerust naar de mogelijkheden.

Hoe kan ik betalen?

Eens per maand stuur ik een factuur voor de consulten in die maand. Je kunt de factuur eenvoudig betalen via iDeal of handmatig overschrijven. De factuur kun je daarna eventueel opsturen naar je verzekeraar. Ontvang je liever een factuur voor elk consult apart, of wil je in termijnen betalen? Geen probleem! Bespreek dit gerust met me.

Werkwijze

Hoe ziet een consult eruit?

Geen sessie is hetzelfde. Hoe ik tijdens een sessie te werk ga verschilt erg per hulpvraag en de leeftijd van het kind. Bij jongere kinderen werk ik vooral met speelse methodieken zoals uitbeelden, meditatie, tekenen en verhalend werk. Bij oudere kinderen is er meer ruimte voor gesprekken. Ik werk zonder protocollen en ik combineer vrijelijk de werkvelden van de psychologie en de kindercoaching.

Uit hoeveel consulten bestaat een traject?

Dit ligt maar net aan jouw/jullie hulpvraag. Een traject start altijd met een uitgebreid eerste gesprek, daarna volgen meestal nog zo’n 4 gesprekken. Psychosociale hulp is mensenwerk; ik kan vooraf wel een inschatting maken, maar het is niet precies te voorspellen. Meer informatie over tarieven en trajecten

Mijn kind zit niet goed in zijn vel, maar wil zelf geen hulp. Wat nu?

Het is belangrijk dat een kind, ongeacht zijn leeftijd, zelf ook eigenaar is van de gestelde hulpvraag. Soms gebeurt het namelijk dat een hulpvraag eigenlijk bij de ouders speelt, en niet bij het kind. Dit is iets anders dan dat het kind geen zin heeft in een consult, het heel spannend vindt of zich ervoor schaamt. Meestal adviseer ik het kind te motiveren tot een kort gesprekje met mij, eventueel met de ouder(s) erbij. Als het ijs gebroken is, bekijken we hoe we stap-voor-stap verder kunnen gaan.

Kunnen broertjes en zusjes ook bij jou terecht?

Natuurlijk. Wat ik dan doe is dat ik alle kinderen in elk geval één keer tegelijk spreek, en hen vervolgens afzonderlijk van elkaar verder begeleid.

Kan ik bij de consulten van mijn kind aanwezig zijn?

Nee. Met kinderen werk ik 1-op-1, omdat ze ze doorgaans te veel worden afgeleid als hun vader of moeder aanwezig is. Ouders kunnen wachten in de wachtruimte of in de tussentijd het park of dorp in wandelen.

Ontvangen we na afloop een verslag?

Op aanvraag schrijf ik een eindverslag, bijvoorbeeld om te overleggen aan school of huisarts. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Let op: voor ouders die tijdens de begeleiding (nog) verwikkeld zijn in een rechtszaak schrijf ik nooit een verslag.

Begeleid je ook ouders, of alleen kinderen?

Ja, ik begeleid ook ouders. Je kunt bijvoorbeeld terecht voor begeleiding bij jouw eigen emoties en verwerkingsproces (een scheiding is immers een grote verlieservaring!), of met vragen over het invullen van je nieuwe samengestelde gezin, over het omgaan met je ex-partner, of andere opvoedvragen.

Voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van beide ouders, begeleid ik ouders nooit apart van elkaar in twee parallelle trajecten. Anders gezegd: óf je komt alleen, met vragen voor jouzelf en/of jouw eigen nieuwe gezin na de scheiding, of je komt samen tegelijk als ‘collega-ouders’ na de scheiding.

Ook ben ik aanbieder van het New Beginnings programma; een mooi en effectief programma voor gescheiden ouders van 12 sessies. In New Beginnings leer je hoe je op een positieve manier jouw kinderen zelf het beste kunt helpen na de scheiding, en gaat over de thema’s: hechte ouder-kindrelatie, goed luisteren, de kinderen erbuiten houden en effectieve discipline.

Toestemming

Moet mijn ex-partner ook toestemming geven voor een traject voor ons kind?

Ja, de vader of moeder van jullie kind tot 18 jaar moet ook kennis hebben van én toestemming geven voor een traject met jullie kind. Oók als hij of zij geen gezag heeft! Volgens de wet hoeft dit niet. Echter, mijn ervaring is dat het starten van een kindtraject op aanvoering van slechts één van de ouders zorgt voor een spanning of disbalans, die doorspeelt naar het kind. Daarom wil ik beide ouders aan boord, dat wil zeggen: zij zijn allebei op de hoogte van de hulpvraag en er is geen verborgen agenda. Ik nodig altijd beide ouders uit voor de gesprekken, en afzonderlijke gesprekken zijn mogelijk. Wat betreft de toestemming maak ik geen uitzonderingen.

Mijn ex-partner wil geen toestemming geven. Wat nu?

Dit maak ik regelmatig mee, en zonder medeweten én toestemming van de andere ouder ga ik niet met een kind aan de slag. Wat ik in zulke gevallen doe, is dat ik jou uitnodig voor een aantal gesprekken. We kijken dan naar wat jij zelf kunt doen om je kind nog beter te ondersteunen in deze moeilijke periode. Er zijn veel dingen die je kunt doen om het wat makkelijker voor je kind te maken. Dit is een hele effectieve ‘omweg’!

Met wie kun jij onze gegevens delen?

Zonder toestemming van ouders en kind (vanaf 12 jaar) kan niemand anders het cliëntdossier inzien. Ook de huisarts niet. Pas na jullie expliciete toestemming met handtekeningen kan ik informatie met derden delen.