Een scheiding is een grote gebeurtenis, met veel veranderingen, vragen en gevoelens.

Ik help kinderen bij het wennen aan alle veranderingen, het herkennen van hun gevoelens en de scheiding een plekje te geven.

Wist je dat verreweg de meeste kinderen goed door de scheiding van hun ouders komen? Kinderen ervaren na de scheiding allerlei gevoelens, zoals verdriet, boosheid of onzekerheid. Vaak merk je dit ook aan hun gedrag: kinderen doen ineens brutaler of trekken zich juist meer terug van het gezin. Elk kind gaat op zijn eigen manier en tempo met grote veranderingen om. Gelukkig gaat het na een tijdje met de meeste kinderen weer goed, maar sommige kinderen lopen nog langere tijd tegen problemen aan. Extra ondersteuning is dan een goed idee.

Veel kinderen wensen dat hun ouders weer bij elkaar komen. Het is goed om hier met aandacht naar te luisteren en tegelijk ook duidelijk over te zijn.

Begeleiding voor kids na scheiding

Een scheiding is een hele ingrijpende gebeurtenis. Voor kinderen verandert er een heleboel. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, hun vader en moeder minder vaak zien en de komst van nieuwe partners, soms ook met eigen kinderen. Wist je dat 1 op de 4 de kinderen na de scheiding ook moet wisselen van school en dat evenveel kinderen een breuk met een deel van de familie doormaken? Voor elk gezin is de impact van een scheiding weer anders. Gelukkig weten de meeste kinderen zich zonder al te grote problemen aan de nieuwe situatie aan te passen. Maar voor sommige kinderen is dat wat lastiger. Een steuntje in de rug kan dan fijn zijn. 

Voor kinderen kan het prettig zijn om met een andere, neutrale persoon over de scheiding te kletsen. Ik help kinderen bij het omgaan met de scheiding en de gebeurtenissen een plekje te geven. We kijken wat er speelt in de wereld van het kind, welke veranderingen en welke emoties er zijn, en wat hem of haar nu zal helpen.

Bij de begeleiding van kinderen heb ik de ouders altijd nodig. Zij zijn immers de belangrijkste personen in het leven van een kind! Daarom nodig ik altijd beide ouders uit voor een gesprek, samen of afzonderlijk van elkaar. Zo kan ik goed geïnformeerd met het kind aan de slag. Bijna altijd zijn de verhalen van ouders verschillend van elkaar. Logisch, want ieder kijkt door zijn eigen bril naar gebeurtenissen. Dat geeft niks: het gaat mij namelijk helemaal niet om goed of fout of wie er gelijk heeft. Het is belangrijk dat ik jullie allebei ontmoet om van jullie allebei te horen hoe jullie de situatie ervaren en wat jullie hulpvraag is.

Aan de slag

Na het eerste consult met ouders zie ik het kind in elk geval drie keer (zie ook de informatie over het aanbod in mijn praktijk). Wat we in elke sessie precies gaan doen hangt af van de leeftijd van het kind en de hulpvraag. Methodieken waarmee ik werk zijn onder andere handpopgesprekken, helende verhalen, verbeelden, tekenen, meditatie, gespreksvoering, verwerkingsmethodieken en natuurlijk het talentenpalet van het kind zelf.